KUNSTTERAPI

Kunstterapien i Beboernes Hus finder sted i samarbede mellem AOF og Landsbyen Sølund og er en del af beboernes tilbud i fritidsundervisning. Undervisningen finder sted hver tirsdag og torsdag.

Kunstterapeuten, Lotte Steincke, har omkring 4 på hvert hold, og hun fungerer som en slags guide for den enkelte beboer – hvad skal der fokuseres på i dag? Og hvordan får vi beboerne derhen? Hun viser dem forskellige farver, motiver og fortæller historier.

Rum til fordybelse

Lotte starter sine hold med at give beboerne et standardmateriale til at male samtidigt med, at hun lærer dem bedre at kende. Hun finder ud af hvad de har lyst til at arbejde med, og mærker dynamikken mellem de deltagende beboere.

De to primære nøgleord som beskriver kunstterapien:

  • Fordybelse (at være i et flow, glemme tid og sted – ”det at være”)
  • Identitetsdannelse

Derudover handler det også i høj grad om den individuelle kreativitet og den sociale dynamik. I løbet af forløbet provokerer hun også beboerne en smule – og prøver at få den enkelte til at udvide hans eller hendes grænser – både i forhold til det kunstneriske og det sociale.

Selve maleprocessen er meget individuel for den enkelte beboer – men det sociale aspekt er også vigtig for Lotte. I løbet af timen spiller hun musik, og der kan både synges med og danses som en del af maleprocessen.

Processen og produktet

Der er ofte fokus på processen i den pædagogiske verden – og processen er også vigtig i kunstterapien – men Lotte vægter også produktet højt. Man skal ikke forklejne det æstetiske og selve produktet, da det i høj grad er med til at forme identitetsdannelsen.

Den individuelle proces ender i et æstetisk produkt, som giver anledning til en respons, der er medvirkende til en følelse af stolthed og styrker identitetsdannelsen. Hvert maleri har sit unikke udtryk – man kan genkende afsenderen på det enkelte maleri. Et maleri er som et fingeraftryk.

Du kan læse meget mere om et af disse fingeraftryk i artiklen, “At være kunstner i landsbyen”, i vores artikelarkiv.