Højt til loftet i REGNBUEN

I Landsbyen Sølund findes der et dagtilbud, som ikke er helt som de andre – og Regnbuen bærer dette med en tydelig stolthed. Her er der fokus på at give brugerne alsidige oplevelser i en hverdag, hvor struktur og genkendelighed stadig skal være i højsædet.

Af Majbritt Sørensen, cand.mag.
Fotograf: Henriette Klausen

Vi er ikke som de andre

Vejret er gråt, vådt og køligt på dagen, hvor vi besøger dagtilbuddet, Regnbuen – men inden for Shelterpladsen ved Junges Plantage er der tændt op i bålet og der lyder en hyggelig fællessang fra bordet, hvor der hygges med en kop varm kakao.

Der hygges om bålet på Junges Plantage

Der hygges om bålet på Junges Plantage

Regnbuen er et dagtilbud, som er ulig mange af de andre dagtilbud i landsbyen, hvor der er ét bestemt sted, man opholder sig det meste af tiden. De har også et sted, som er deres – men Lars og Lotte, som er pædagoger i tilbuddet, fokuserer meget på at tage ud for at opleve og møde verden sammen med brugerne. Der er to medarbejdere til fire brugere i gruppen – og det kan opleves som en privilegeret normering, men er snarere en forudsætning for netop denne målgruppe, som Lars siger: ”Der er en årsag til det. Vi har fire brugere med store individuelle vanskeligheder med et stort behov for nærkontakt.”, og Lotte tilføjer: ”Ligesom mange andre beboere i landsbyen, så magter de ikke at styre deres egen hverdag. De har brug for relationer og mennesker omkring dem, som kan sætte dagsordenen for dem, eller sammen med dem.”

En nuanceret tilgang til livet

Det er måske givent for mange, men alligevel en væsentlig ting, at huske, at man ikke kan bede om noget, som man ikke ved, er muligt. En af de fornemste opgaver i Lars og Lottes arbejde i Regnbuen er at vise brugerne mulighederne, som ligger derude – muligheder, som brugerne ikke nødvendigvis kender til – men som kan berige dem alligevel. ”I bund og grund handler det om at give brugerne en nuanceret tilgang til livet, og tilbyde dem alsidige oplevelser i hverdagen.” fortæller Lotte. Der er dog stadig øje for, at brugerne har behov for struktur og genkendelighed for at magte denne alsidighed.

Til spørgsmålet om hvad der er særligt i Regnbuen, beretter Lars, at her tages der udelukkende udgangspunkt i det, som brugerne har brug for eller kan magte på den givne dag. Dagtilbuddet har fx faste tidspunkter, hvor de har en tid til ridning, svømning og i snoezelhuset Guldhornet – men hver morgen tages der en snak i fællesskab om hvad gruppen har lyst til for dagen. ”Temperaturen i brugergruppen måles for at se hvad de har lyst til. Når det er sommer, så er der måske mere stemning for at tage til stranden i stedet for svømmesalen. Det er vigtigt, at alle bliver hørt”, siger Lars. Det samme gælder for de større fællesarrangementer i landsbyen, som de også flittigt deltager i, så længe det passer ind i gruppens stemning for dagen.

Fællesskab med plads til alle

Der er ikke mange stillesiddende aktiviteter i Regnbuen – og ifølge Lotte er det utroligt vigtigt, at der er tale om aktiviteter, hvor der er højt til loftet og hvor der er plads til alle. Lars og Lotte stræber også efter at tilbyde brugerne aktiviteter hvor de alle kan deltage sammen, så der dannes et mere indholdsrigt fællesskab. Et af de mest fremtrædende kendetegn ved brugerne er, at de har behov for at blive guidet til at opretholde og forme sociale relationer.

Brugerne som hører til i dagtilbuddet Regnbuen er alle fysisk mobile, og det åbner op for flere muligheder. Lars erkender også, at gruppens bus er en forudsætning for at komme vidt omkring. Udover deres mange udflugter ud i den store verden, så laver de også altid deres egen mad – og alt mellem himmel og jord skal afprøves. Eksempelvis når årstiden er til det, sylter de frugt og grønt, og brugerne nyder godt af både processen og produktet.

Brødet tilberedes over bålet på Junges plantage

Brødet tilberedes over bålet.

Eksempler på Regnbuens aktiviteter:

  • Strøgtur i Aarhus
  • Moesgaard
  • Museer
  • Den Gamle By
  • Botanisk Have
  • Strandture
  • Sejlture på søerne
  • Motions- og gåture

De sørger for at besøge steder, hvor man også kommer som familie – og den familiære stemning er også til stede ved Junges Plantage på denne kølige vinterdag. I fællesskab varmes der hænder ved bålet, og duften af skrællede klementiner og fladbrød over de varme gløder spreder sig.